Reisverslag september 2015

Op vrijdag 11 september zijn Jan Prins en Herman Holtrust als vertegenwoordigers van Stichting Elburg Bouwt Grenzeloos afgereisd naar Roemenië om enkele projecten te bezoeken. Lees hier het verslag van hun indrukken en ervaringen die ze hier hebben mogen op doen.

• Vrijdag 11 september 2015 • 

Vandaag zijn we vroeg op weg gegaan naar Roemenië. De eerste dag heeft veel tijd gekost door files en extra grenscontroles. We hebben vandaag 1000 kilomter afgelegd en zijn in Mosonmagyiarovar aangekomen.

• Zaterdag 12 september 2015 • 

Vroeg op pad en na een mooie rit door het Roemeense vlakke land zijn we aangekomen in Diosig. De ontvangst van Ds. Bara Lazslo en zijn vrouw waren aller hartelijkst zoals bij elk bezoek. We hebben samen een dankgebed uitgesproken dat we veilig zijn aangekomen. We zijn ons project gaan bekijken in het dorp. Het project betreft de renovatie van een gaarkeuken waar de armste inwoners een maaltijd kunnen nuttigen. We waren natuurlijk erg benieuwd hoe de bouwwerkzaamheden waren gevorderd. Bij aankomst hing de Nederlandse vlag uit. Bij binnenkomst waren we onder de indruk van hetgeen de bouwers gepresteerd hadden in relatief korte tijd. De oude keuken was in zijn geheel uitgebreid en aangepast aan de Europese wetgeving. Ook de ontvangstruimte naast de keuken is binnenkort klaar. Nu maar hopen dat ze binnenkort weer kunnen gaan koken voor de dorpelingen/roma's zodat de keuken weer optimaal gebruikt kan worden. Wij kunnen u vertellen dat wij tevreden zijn met dit project. U heeft misschien ook een aandeel gehad in dit project doormiddel van donatie's of een bloemenabonnement, waarvoor hartelijk dank. In de avond zijn we uitgenodig om een maaltijd te nuttigen met de kerkenraadsleden. De locatie lag tussen de wijngaarden van het dorp. We hebben gezongen en veel met elkaar gepraat. De wijngaarden zijn van de diaconie, en de opbrengst heirvan is voor de kerk. Na een heerlijke avond zijn we voldaan naar bed gegaan. 

• Zondag 13 september • 

Om 10:00 uur is er de kerkdienst. Ds. Bara Lazslo is de voorganger. Wij kunnen de taal moeilijk verstaan, laat staan de preek, maar luistjer je goed dan kun je wel wat opvangen. Na het eindgebed in de kerk is ons gevraagd of wij iets willen vertellen over onze stichting. Wie zijn we, wat doen we hier, welk project enz. Om goed uitleg te geven heeft Herman in het Duits de uitleg gegeven en een Duits sprekend kerkenraadslid heeft iedere zin vertaald in het Hongaars. Op deze manier kwam de boodschap goed over. Na de dienst hebben we koffie gedronken en zijn we naar het natuurmusuem gelopen. Het dorp heeft nogal wat oudheden om te bekijken. Een moment van rust om even wat te eten en te praten met elkaar. Later in de middag een tocht met paard en wagen door het Transylvanische landschap over landerijen van perzikken, pruimen, noten en wijngaarden. Het was al donker geworden toen we op onze plek aankwamen om te gaan slapen. 

• Maandag 14 september • 

Na het ontbijt hebben we afscheid genomen van Bara Lazslo en zijn vrouw. We kunnen terug zien op een paar gastvrije dagen. We gaan op weg naar Ds. Jeno Jakosi in Sacueni niet ver van Diosig. Deze dominee hebben we een paar jaar geleden geholpen bij zijn Roma project. Fijn om deze mensen weer te bezoeken. In de middag zijn we naar Lali en Csilla Bertalan gereden. Zij runnen daar het Samuel kindertehuis in Mișca. We hebben daar twee nachten geslapen. Deze ontmoeting is altijd aller hartelijkst. Lali en Csilla zijn al vele jaren geholpen door EBG. Deze keer hebben we weer veel kleding en andere dingen meegenomen voor het kindertehuis. De verkoop van de kleding is voor hen een brond van inkomen. Er zijn altijd veel zorgen om de kinderen. Soms moeten er kinderen terug naar hun ouders omdat er neit genoeg geld is om ze te verzorgen. In onze gesprekken afgelopen dagen heeft Lali gevraagd of wij hem een bijdrage willen doen van € 300,- om de jaarlijkse kerst attentie te kunnen betalen voor de bejaarden van het dorp. Ja wat zeg je dan? We hebben daar 's avonds wel over gesproken. 

• Dinsdag 15 september • 

Vandaag gaan we naar Cadea Nagyikagia, het dorp waar we het Church House hebben gebouwd. Het gebouw is goed onderhouden. Spinus is een dorp verderop. Daar ontmoeten we het echtpaar Ruth en Erwin Zijlstra. Deze twee jonge mensen zijn in 2010 uitgezonden door de Christelijk Gereformeerde Kerk in Ermelo. Zijn hebben een programma; begeleid wonen, ouderen programma en scholing. Aan het eind van de dag zijn we teruggegaan naar Mișca om met Csilla en Lali te eten en te praten over alle dingen die hen bezig houdt in hun werk op de boerderij en in het kindertehuis. Ook het werk van onze stichting is aan de orde geweest. We hebben de avond afgesloten met de wends dat God hen wil zegenen in het liefdevolle werk van het Samuel House. 

• Woensdag 16 september • 

Om half acht gaan we op weg naar huis. De grensovergang van Valea Lui Mihai naar Debrecen, dan via Boedapest en Wenen door Duitsland naar huis. Veel vertraging onderweg door grensblokkades en files. Zo zijn we toch veilig thuisgekomen, God is gelukkig met ons meegereisd.

Geschreven door: Herman Holtrust 

DSC_0053 DSC_0054 DSC_0055 DSC_0052 DSC_0051 DSC_0050